Många svenskar har köpt längdskidor i vinter. Foto: Jan Henriksson/Scanpix.

Längdskidfeber ger tomma hyllor

"Rekord för längdskidor"
1:32 min

Det har varit ett rekordår för skidförsäljningen och det är framför allt längdskidorna och kringutrustning som står för ökningen.

I många delar av landet har det varit brist på både skidor och pjäxor i butikerna. Även i Värmland har den stora efterfrågan märkts av.

– Jag skulle köpa längdskidor i Sunne, men det fanns inga par som passade mig. De var slutsålda, säger Dominic MacLenan.

– På jobbet är det några som letat efter skidor men inte hittat, säger Ulla Rung.

Team Sportia på Bergvik i Karlstad har ökat sin försäljning med 60 procent i jämförelse med föregående år. Trots den stora ökningen försäljningsmässigt rör det sig om enstaka fall där skidutrustningen varit slut, snarare än brist i lagren. Det säger Magnus Wickström, som är försäljare på Team Sportia.

– Vi har varit ganska bra förberedda inför denna säsongen och laddat lite extra på skidor, pjäxor och bindningar. I slutet av säsongen har det varit lite brist och man tvingats tacka nej till någon kund.

– Vi har dock kunnat försett de flesta och det känns tryggt och skönt. Det är fortfarande en bit kvar på skidsäsongen och lagermässigt ser det bra ut inför framtiden, säger Magnus Wickström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".