Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Trafik

Bilbälten räddar liv

Den här veckan genomförs ökade kontroller av bilbältesanvändningen, både i Sverige och övriga EU. Enligt Trafikverket kan ökad bältesanvändning rädda 40 liv per år i Sverige.

I Värmland använder 91 procent av förarna bilbälte och 92 procent av passageraren i framsätet. Filipstad och Hagfors kommuner har lägst bilbältesanvändning i Värmland, enligt NTF Värmland.

– Sedan våra bältesmätningar i tätort inleddes under 90-talet har utvecklingen av bältesanvändningen varit positiv i vårt län. Men bilbältet kan fortfarande rädda människoliv. Särskilt som vi i våra årliga bältesmätningar upptäcker att det finns kommuner, företrädesvis små sådana, som noterar låg bältesanvändning. I vårt län är det Filipstad och Hagfors, som uppvisar lägst bältesanvändning vid våra mätningar, säger Anders Bergström på NTF Värmland.

– Svensk polis kommer samtidigt som poliser i andra EU-länder att utföra många kontroller av bältesanvändningen under denna vecka. Det är lika viktigt att alla i fordonet använder bältet, stor som liten för att inte skadas vid en olycka, säger Håkan Eriksson på trafikpolisen i Värmland.

Trafikverkets rapport "Bältesanvändning i dödsolyckor", som är en analys av vägtrafikolyckor i Sverige 2005-01-01 till 2009-06-30, visar att av 40 omkomna utan bälte vid hastighetsbegränsning 50 km/tim, hade 17 troligtvis överlevt med bälte. Bilbältet är ett säkerhetssystem som reducerar risken att dödas eller skadas vid en kollision med cirka 50 procent, trots det så väljer vissa människor att sitta obältade företrädesvis i tätort.

Polisen, NTF och Trafikverket genomför samordnade insatser med fokus på bältesanvändning 7-13 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".