Christina Edman på Karlstad kommun arbetar med studiecirklar i trygghet. Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio.
Karlstad

Studiecirklar för trygghet fortsätter

Äldrekonsulent Christina Edman berättar om studiecirklarna
1:28 min

Förra våren drog en verksamhet igång med trygghetsvandringar och studiecirklar för boende på Orrholmen. Tanken var att minska rädslan för att vara själv ute på stan. Studiecirklarna blev uppskattade och nu finns planer på att fortsätta verksamheten.

Det var framförallt äldre kvinnor som lockades att delta i studiecirklarna och trygghetsvandringen på Orrholmen. 

Tanken med trygghetsvandringen var att människor i ett bostadsområde skulle kunna träffas och lära känna varandra för att till exempel kunna ta sällskap om någon känner sig orolig för att gå ut själv på kvällen. Genom studiecirklarna ville man också minska oron genom att prata om hur riskerna egentligen ser ut.

Kvinnor brukar till exempel vara mer oroliga för överfall än män, men egentligen är det unga män som enligt statistiken löper störst risk att bli utsatt för våld på stan. 

Verksamheten för trygghet på Orrholmen var ett pilotprojekt men eftersom det blev uppskattat finns nu planer på att fortsätta, och några av synpunkterna som kvinnorna hade har också lett till förändringar i kommunen, berättar Christina Edman, äldrekonsulent som arbetat med cirklarna.

– Teknik- och fastighetsförvaltningen har jobbat med ljus och buskage. KBAB har jobbat med den inre miljön, som tvättstugebelysning, och så har vi stadsbuss och hur det fungerar där. Sen så ska vi starta en ny kurs på Rud, men det tar vi efter sommaren, säger Christina Edman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".