Näringslivet

Få kontakter småföretag - universitet

Mindre än 10 procent av småföretagen har regelbunden kontakt med högskolan eller universitetet i sin region. Ytterligare cirka 13 procent har enstaka kontakter. Det visar en undersökning från Företagarna.

Den vanligaste anledningen till kontakten är praktikplatser och examensarbeten. Vart femte småföretag vill öka kontakterna med högskolorna. För att detta ska förverkligas behövs framför allt nya och utbyggda nätverk och kanaler, anser Företagarna.

– Den avgörande faktorn för tillväxt i småföretagen är tillgången på kunskap och kompetens. Därför är det ett allvarligt problem att kontakterna mellan småföretagen och högskolorna inte fungerar bättre, säger Christina Linderholm, tf vd Företagarna.

Mer än vart femte småföretag uppger således bristen på arbetskraft med rätt kompetens är det största tillväxthindret. Spegelbilden - kostnaden för detta - är en skrämmande hög arbetslöshet för ungdomar som dessutom hotar att bli bestående. Med bättre utbyggda kontakter mellan i skolan och företagen, skulle företagen lättare hitta rätt arbetskraft.

– Potentialen i bättre samverkan är stor: fler studenter som vill starta och driva företag, en bättre matchning på arbetsmarknaden och ett mer innovativt näringsliv. Småföretagens kraft och förmåga att driva utvecklingen skulle bli än starkare., säger Christina Linderholm

– Vi måste bryta med dagens attityder och brist på kunskap mellan alla olika parter gentemot varandra - det gäller elever, lärare, forskare och högskoleadministrationen, men det gäller också inom småförtagen där kunskapen om högskolornas värld i många fall är ytterst liten, säger Christina Linderholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".