Karlstad

Mollin kan bli Årets IT-tjej

Mollin Widegren, dataingenjörsstudent vid Karlstads universitet, har gått vidare som en av tre finalister till Årets IT-tjej - en utmärkelse som dataföretaget Microsoft delar ut.

Totalt har nära 100 IT-tjejer varit nominerade och på tisdag den 15 mars avgörs vem som får utmärkelsen. Syftet med utmärkelsen är att inspirera kvinnor att söka sig till IT-branschen.

Mollin Widegren är snart färdigutbildad dataingenjör och tidigare ordförande i studentföreningen Linda. Hon nominerades av bästa kompisen och studentkollegan Ewelina Helmersson och Lindas utbildningsansvarige Örjan Almén.

– Att bli nominerad av andra studenter känns jättefint. Att dessutom komma vidare till final och få gå på galamiddag på Berns är en helt otrolig känsla. Det hade jag inte kunnat tro i mina vildaste drömmar, säger en överväldigad Mollin Widegren.

Utmärkelsen ska gå till en tjej som genom IT gjort skillnad i vardagen för sig själv och andra studenter. Personen ska ha ett stort intresse och engagemang för IT samt lyckats uppnå goda studieresultat.

Kvinnliga studenter på data-, IT- och medieutbildningar kan nomineras och vinnaren får bland annat ett resestipendium av Microsoft till en teknikmässa på ännu okänd ort i Europa. Syftet med resan och besöket på mässan är att fördjupa sina kunskaper inom datateknik och bredda sitt kontaktnät.

Utöver detta kommer Microsoft att bjuda in till flera olika evenemang under det kommande året. Vinnaren blir dessutom en förebild och ambassadör för IT-intresserade tjejer.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få en sån här skjuts framåt i livet och karriären", säger Mollin, som redan innan examen fått jobb på Logica, där hon börjar den 1 april. Men examen, den ska hon fullfölja. Det är bara några saker kvar, sedan ska jag ta ut examensbeviset. Det viktigaste jag tar med mig är förmågan att lära nya saker, en bra bas helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".