1 av 7
Kontorsarbetare i Tokyo flydde ut på gatorna. Foto: Koji Sasahara/Scanpix
2 av 7
Människor i en bokhandel i Sendai tar skydd när skalvet kommer. Foto: Kyodo News/Scanpix
3 av 7
Tsunamin svepte med sig hus och bilar. Foto: NHK TV/Scanpix
4 av 7
En tsunami drog in efter skalvet. Foto: Kyodo News/Scanpix
5 av 7
En tsunami drog in över kusten efter skalvet. Foto: NHK TV/Scanpix
6 av 7
Tokyobor tar skydd under jordskalvet.Foto: Itsuo Inouye/Scanpix
7 av 7
Klicka för karta - Japan

Tsunami efter jordskalv utanför Tokyo

Vattenmassor förde med sig broar och bilar
1:04 min

En mycket kraftig jordbävning har inträffat i havet utanför Japans nordöstra kust. En tsunamivåg har redan slagit till mot japanska Stilla havskusten.

De första officiella dödsfallen har också rapporterats in men det är ännu oklart hur många människor som dött.

Ett ambassadråd vid den svenska ambassaden i Tokyo uppskattar att det finns 400-500 svenskar i Tokyo just nu, skriver TT.

Dramatiska tv-bilder visar svepande vattenmassor som för med sig broar och bilar på gatorna i hamnstaden Kamaishi. Också båtar rusar med vattenmassor, vissa ligger upp och ned i det vitskummande vattnet.

Journalisten Takehiko Kusawi på japanska NHK säger till al- Jazira att det är svårt att veta vad som händer, men att talar för enorma skador.

Svarta rökmoln och bränder syns också i industriområden i Tokyo. Bilder visar hur kontorsbyggnader skakar. Människor ska ha rusat ut ur byggnader av rädsla.

Minst fyra miljoner människor uppges vara utan ström runt omkring Tokyo. Landets snabbtåg norrut har stoppats. Tokyos tunnelbana och pendeltåg uppges ha stängt.

Flera kärnkraftverk har stoppats automatiskt till följd av skalvet. Åtminstone ett kraftverk fungerar normalt, skriver Reuters.

Skalvet skedde ute till havs cirka 400 kilometer från Tokyo. Först uppgav myndigheterna en magnitud på 7,9 men nu har den uppgraderats till 8,8.

Tsunamivarningen gällde en sexmetersvåg. Också på andra håll har tsunamivarningar utfärdats, som i Filippinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".