Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
IT utan gränser

Unga lär äldre att surfa

"Utan dator blir man utanför"
1:29 min

Att erfarenhet kommer med åldern stämmer inte när det kommer till datorer. Därför är det ungdomar som lär pensionärer om modern informationsteknik i projektet "IT utan gränser".

Projektet är ett samarbete mellan Karlstad kommun och John Bauer gymnasiet. För tredje året i rad gästar ett tjugotal pensionärer skolan och alla vill de lära sig mer om datorer och Internet. Varje elev handleder varsin pensionär och visar hur man söker information, e-postar eller skannar – allt efter pensionärernas önskemål.

Allt mer information och tjänster finns idag tillgängligt på Internet. Allt från recept, kontakt med myndigheter och telefonkatalogen finns bara några klick bort. Men för en ovan datoranvändare kan det vara svårt att ta del av utbudet.

– Vi pensionärer måste också vara med i samhället och kan man inte datorer, ja vad kan man då? Då kommer man utanför, säger Birgitta Johansson, en av pensionärerna som deltog i projektet IT utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".