Karlstads universitet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Region Värmland/Universitetet

Framtidsforskningen har startat

"Projektet är mycket viktigt"
1:31 min

Region Värmland och Karlstad universitets stora forskningssatsning på att utveckla Värmland är nu i gång. Under fem år kommer mer än 100 miljoner kronor att satsas.

Pengarna ska satsas på minst tio nya professurer inom områden som är viktiga för Värmlands utveckling.

Avdelningen för maskin- och materialvetenskap vid Karlstads universitet förstärktes från och med den 1 mars. Då började Leo De Vin sin anställning som professor i tillverkningsteknik vid Karlstads universitet. En av hans uppgifter blir nu att vidareutveckla forskningen vid Material- och konstruktionscentrum vid Karlstads universitet.

– Jag tycker att mitt nya arbete ska bli väldigt roligt. En bra utbildnings- och forskningsmiljö med internationell spets och industrirelevans är viktigt för Värmland, men även för Sverige och Europa. Det finns redan en väldigt bra bas. Nu får vi möjligheten att utveckla miljön ännu mer. Jag får bra vibbar, säger Leo De Vin.

Satsningen på de nya professorerna är femårig. Region Värmland bidrar med 50 miljoner kronor, universitetet med resterande del. Det är Karlstads universitet som inrättar professurerna efter diskussion med Region Värmland om forskningens inriktning. I professorernas uppdrag ingår också att söka externa forskningsmedel.

De nya professurerna inrättas inom områden som stål och verkstad, IT, energieffektivisering, tjänsteforskning med mera. En professur ska också ha inriktningen att utveckla skolan i regionen.

– Vår avsiktsförklaring tillsammans med universitet är unik och väldigt viktig för regionen. Det är glädjande att Värmland ligger i framkant på det här området, säger Catarina Segersten Larsson, regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".