Rottneros planerar för bioenergi

1:19 min

Ett nytt bioenergiprojekt kan bli verklighet i Sunne. För när målet med 20 procent förnyelsebar energi och tio procent förnyelsebara fordonsbränslen ska uppnås i Europa finns chansen att ta marknadsandelar.

Men en allt hårdare konkurrens om bioråvaran kan ställa till det.

– Det finns inte sådana bränslen tillgängliga på marknaden idag, så här uppstår en marknad och vår möjlighet att erbjuda produkter till den marknaden, det är vad vi analyserar i det här tidiga skedet, säger Ole Terland, koncernchef för Rottneros.

Avgörande för om en fabrik ska byggas i Rottneros är om EU beviljar pengar från de fonder som är till för att främja en energiomställning i Europa. Fabriken blir ett bygge för flera miljarder och kommer också att kräva fler investerare än Rottneroskoncernen för att den ska bli möjlig att bygga.

Genomförs projektet kommer många arbetstillfällen att bildas, där de flesta kommer att skapas i företag som ska förse bioenergianläggningen med råvara.

– Om vi ska göra något vid Rottneros bruk måste bygga på att vi har fördelar att samordna en produktion med massabruket vi har där. Det ser vi på logistiken och infrastruktursidan men det handlar även om energibalanserna i bruket som skulle passa väl ihop med en del former av bioenergiproduktion.

Värmland har gott om skog, ändå är den kritiska frågan om bioråvaran.

– Det största frågetecknet för mig är om vi kan få fram det bioråvarusortiment som vi behöver i tillräcklig mängd till ett vettigt pris i Värmland, säger Ole Terland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista