I vargens spår

"Tusentals vargar behövs ur genetisk synpunkt"

Meningarna är delade om hur många vargar som "behövs" i Sverige för vi ska leva upp till EU:s direktiv.

– Ur genetiskt perspektiv så hamnar man kring tusentals individer, säger Linda Laikre, genetiker vid Stockholms universitet, att det behövs för att en vargstam ska vara genetiskt livskraftig. Men alla de tusentals individerna behöver inte finnas i Sverige.

– En situation skulle behöva skapas för vargstammen i Skandinavien, så att den hängde samman och vi fick ett genetiskt utbyte. 

Problem i renskötselområden

Men det är just det problemet som Sverige, och regeringen, brottas med - hur ska man kunna få vargar att fritt vandra mellan Finland och Sverige.

Enligt svensk praxis får det inte finnas vargar inom renskötselområdet eftersom vargarna ställer till så mycket problem för rennäringen - framförallt genom att vargarna splittrar renflockarna. Därför blir de flesta vargar som vandrar in österifrån skjutna antingen legalt eller illegalt.

Miljöministern hoppas på korridorer

Men miljöminister Andreas Carlgren (C), hoppas på att man ska kunna bilda korridorer som vargarna vandrar ner igenom till mellersta och södra Sverige.

– Det blir lättare för vargar att ta sig ner. Man hittar sätt att kompensera renägare för det och vi räknar med att vi ska få ett sådant förslag nästa år och så småningom fatta beslut om det så att vi får den långsiktiga anknytningen och möjligheter till naturlig invandring, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista