I vargens spår

Rädsla för varg lik ormfobi

1:52 min

Vargrädsla kan likna den rädsla som många människor känner för ormar och spindlar. Om rädslan är den samma skulle den kunna botas. Forskare har rest runt i landet för att göra psykologiska experiment och P4:s reporter fick prova på testet.

– Du kommer att få se bilder på olika djur. Det enda du ska göra är att titta på bilderna.

Ja, det säger psykolog Anders Flygt vid Högskolan i Gävle om ett av de psykologiska tester som han och hans kollegor har farit runt med i landet.

Skillnader mellan rädda och orädda
Hitintills är det knappt 50 personer som har fått testa om de är rädda för björn eller varg. Eller rättare sagt: 

– Vi testar vad det är för skillnader i reaktioner mellan de som är rädda och de som inte är det, på samma sätt som man gör med dem som är rädda för spindlar och ormar.

Bot kan finnas mot vargrädsla
Anledningen till att Anders Flygt och hans kollegor är så angelägna om att få reda på om björn- och vargrädsla liknar orm- och spindelrädsla är för att det finns metoder att bota de rädslorna.

– Förutom att stilla vår nyfikenhet är studien till för att förstå eventuella skillnader och likheter mellan rädsla för varg och rädsla för orm och spindel, och vad man kan ta för lärdom av terapier från rädsla för orm och spindel. Det är naturligtvis vår förhoppning att vi kan göra livet drägligare för några individer.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista