Karlstad

Jobbar för att förhindra ny vattenläcka

1:34 min

Sedan den stora vattenläckan vid Sörmon i Karlstad förra våren satsar kommunen på att minska riskerna för att något liknande ska kunna hända igen. 50 000 personer blev av med vattnet i olyckan som berodde på att betongen i röret var utsliten, men nu ska den gamla ledningen bytas ut.

För ett år sedan gick den stora vattenledningen ifrån Sörmon till Karlstad sönder. Idag är ett stort arbete igång för att minimera riskerna för att Karlstad och Hammarö ska bli utan sin vattenförsörjning.

– Vi gissar och tror att det här kommer att hända igen så därför har våra politiker tillsatt pengar för att byta ut den gamla ledningen, säger Eva -Lena Beiron, enhetschef för kommunens VA enhet.

100 miljoner kronor har kommunen avsatt för bytet, men det genomförs också en större granskning.

Det saknades till exempel dokumentation över många delar av ledningsnätet vilket har åtgärdats, bland annat genom att gräva för att titta på de platser där inget finns dokumenterat om villka slags rör som ligger där.

– Vi har ökat vårt lager av rör och delar eftersom det många gånger kan vara sju till åtta månaders leveranstid, berättar Eva-Lena Beiron som ännu en åtgärd.

Kommunen har också köpt in nödvattentankar, fler tryckmätare för att lättare hitta läckor, och en bandvagn. Ett nytt reservkraftverk på Sörmon ska också installeras

Det förorenade vattnet i Östersund har också gett ringar på vattnet i Karlstad. Reningsverket på Sörmon ska anpassas så att det också kan rena vatten som inte silats genom marken som det görs idag när vatten pumpas upp ifrån Vänern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista