Hundratals jobb i landstinget ska bort

Landstingets stora besparingskrav på 400 miljoner kronor kommer att slå hårt mot de anställda, eftersom det är främst där pengarna ska hämtas hem. Det säger landstingsdirektör Tore Olsson.

Det här är landstingets största besparing någonsin. Tjänstemän utreder nu var pengarna ska tas, och det är på personalen man måste spara för att det ska ge effekt. Drygt 7.000 personer arbetar idag inom landstinget och cirka 10 procent måste bort, vilket innebär att hundratals jobb försvinner både inom vården och administrationen. Näst största besparingen kommer att göras på fastigheter och lokaler. Det kan ske genom samverkan mellan kommuner och myndigheter, främst på mindre orter. Besparingarna kommer att märkas i hela länet, men främst där det finns sjukhus i Arvika, Torsby och Karlstad. I september inleds förhandlingar med facken och därefter ska landstingsstyrelsen fatta beslut.

Reporter: Lina Henningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista