Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Fastighetsmarknaden

Fritidshus i Arvika allt dyrare

Priserna på fritidshus i Arvika kommun har på fem år stigit med 131 procent. Snittökningen i landet ligger på 43 procent och i Värmland på 39 procent.

De kommuner i Värmland där priset på fritidshus ökat mest är Arvika, Karlstad, Storfors och Årjäng. I Kristinehamn har priserna sjunkit med sju procent. Det här visar siffror från Fastighetsbyrån.

För att få en bild av hur prisökningen på fritidshus sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under mars 2010 till februari

2011 med samma period 2005/2006. Snittökningen i landet ligger på 43 procent. I Värmland ligger snittprisökningen på 39 procent vilket är under rikssnittet.

Länets vinnare finns i Arvika där snittpriset på fritidshus har ökat med 131 procent. Betydligt sämre har det gått för fritidshusmarknaden i Kristinehamn där prisutvecklingen gått ner med 7 procent.

– Det är ganska stora skillnader mellan olika delar i landet. De län och kommuner som haft störst prisökning på fem år hade relativt låga snittpriser i utgångsläget. En tendens är alltså att billiga fritidshus haft störst prisökning, procentuellt sett. I Värmland ser vi att Arvika kommun har de i särklass största prisökningarna på fritidshus medan utvecklingen i Kristinehamn varit negativ, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– Jämfört med marknaden för permanentboende så är fritidshusmarknaden mer stabil. Vissa blir mer försiktiga med fritidsinvesteringar när till exempel ekonomin är turbulent.

Samtidigt har vi inte märkt att många har fått det bråttom eller tvingats sälja sina semesterboenden under de senaste åren, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".