Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmarknaden

LO kräver fler utbildningsplatser

LO-distriktet Örebro-Värmland vill se en kraftig ökning av antalet platser inom arbetsmarknadsutbildningen. I ett uttalande skriver distriktet att arbetsgivarna skriker efter arbetskraft och att de har svårt att rekrytera kompetent personal.

LO vill även att Region Värmland och Region Örebro län tar fram en åtgärds- och handlingsplan för att få ned ungdomsarbetslösheten i respektive län. LO-distriktet Örebro och Värmland reagerar också starkt mot regeringens förslag till ny studieledighetslag och kräver att det återtas.

LO skriver i uttalandet att det idag sker en snabb återhämtning av svensk ekonomi, med en tillväxt under 2011 beräknad till 4 procent. Arbetslösheten är fortsatt hög - 400.000 var öppet arbetslösa i februari, 8,3 procent av arbetskraften.

Detta samtidigt som 7 av 10 företag har svårt att rekrytera kompetent personal. 20 procent av företagen avstår från att ta order på grund av rekryteringsproblem.

Därför behövs investeringar i utbildning som leder till jobb. Samhället måste ta ansvar för att ge de arbetslösa möjlighet att kunna ta de jobb som finns och som kommer. Förutsättningar måste skapas för att de som är arbetslösa snabbt kan komma ut i jobb, skriver LO-distriktet i uttalandet.

Förslaget om förändringar i Studieledighetslagen innebär att en nyanställd inte ska få gå en facklig introduktion eller medlemsutbildning de första sex månaderna. Dessutom att arbetstagaren ska anmäla studieledigheten till arbetsgivaren minst 2 månader innan ledighetens början istället för som idag 2 veckor före. Regeringen försämrar anställdas möjligheter att få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen, tycker LO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".