Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karlstad

Rekordmånga sökande till universitetet

"Vi har sett till att universitetet har blivit mera känt"
1:35 min

Drygt 12 000 personer söker till Karlstads universitets program och kurser i höst, som sitt första val. Det är en ökning med sju procent jämfört med förra året och gör universitetet till ett av de mest populära lärosätena i Sverie.

Enligt statistik från Verket för högskoleservice är bara sex universitets eller högskolor mer populära än Karlstads universitet inför hösten.

Thomas Blom, prorektor på Karlstads universitet tror att det goda resultatet kan bero på marknadsföringen.

– Vi har sett till att universitetet har blivit mera känt, inte bara i regionen utan i hela landet. Vi har lyft fram vår forskning och utbildning inom många olika områden för att synliggöra oss, säger han.

Hur har ni marknadsfört er?

– Vi har jobbat via våra sociala medier, traditionellt med kataloger och via våra hemsidor. Men vi har också haft medarbetare ute på plats där studenter finns, säger Thomas Blom.

Över tusen personer sökte till universitetets nya lärarutbildning i första hand. Ett annat område som fångat mångas intresse är utbildningarna vid Handelshögskolan vid universitetet.

– Ökningen för lärarutbildningen jämfört med höstterminen 2010 är 19 procent, säger Linda Strand Lundberg, antagningshandläggare på Karlstads universitet.

Förskollärarprogrammet, som ges både på campus och på distans, är det allra mest sökta. Totalt 1 817 anmälningar till det nya förskollärarprogrammet har kommit in före ansökningstidens utgång, varav 547 i första hand.

– Glädjande siffror finns på Ekonomiprogrammet. Antalet förstahandssökande har ökat med över 40 procent. Bidragande till de fina siffrorna är säkert att Karlstads universitet i förra veckan fick rätt att utfärda Civilekonomexamen, säger Linda Strand Lundberg.

Även Fastighetsekonomi visar en stor uppgång i söksiffror, plus 48 procent. Som vanligt är också många intresserade av att läsa till sjuksköterska eller socionom eller utbilda sig inom hälso- och friskvård på programmet Hälsa och wellness.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".