1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anne-Christine Larsson. universitetsdirektör, Karlstads universitet. Foto: Lars Hedelin.
Karlstad

Universitetet söker ny rektor

Anne-Christine Larsson, universitetsdirektör, om kraven på den nya rektorn.
1:15 min

Nu pågår sökandet efter en rektor för Karlstads universitet. Kerstin Norén slutar vid årsskiftet och sedan några dagar annonserar nu universitetet efter hennes efterträdare, både i Sverige och i de andra nordiska länderna.

Universitetet har många krav på den blivande rektorn, förutom en akademisk titel som professor eller lektor.

– Vi kräver omvittnat goda ledaregenskaper, stort kontaktnät, god kommunikativ förmåga och en hög vetenskaplig kompetens, berättar universitetetsdirektör Anne-Christine Larsson.

Dessutom förväntas personen till exempel kunna vara en god företrädare för universitetet och kunna genomföra och förankra strategiska beslut.

Ansökningsprocessen sköts nu av ett rekryteringsföretag. Intervjuer hålls i senare delen av maj och en rekryteringsgrupp inom universitetet, som leds av styrelseordförande Margareta Winberg, sållar ut två eller tre kandidater som i mitten av juni ska träffa personal och studenter. Sedan ska universitetsstyrelsen, om allt går som det ska, vid mötet i mitten av augusti kunna besluta om vilken kandidat som ska föreslås som ny rektor. Beslutet fattar sedan regeringen.

Och Anne-Christine Larsson räknar med att få flera meriterade sökande.

– Det här är ett välskött universitet med många goda möjligheter, så jag hoppas att det ska väcka intresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".