Dom i fallet med Torsbyskotten

Idag kom domen mot den 27-åriga man som åtalats för skottlosningen i Torsby på midsommardagen i år.

27-årigen åtalades för olaga hot och vapenbrott och dömdes på båda åtalspunkterna till sammanlagt tio månaders fängelse.

Upprinnelsen var en misshandel med ankytning till ett MC-gäng i Torsby på midsommarafton förra året som den åtalade 27-åringen blev vittne till. Han framträdde senare som ett av åklagarens vittnen i den följande rättegången och efter det utsattes han för hot och förföljelse. På grund av hoten så skaffade sig 27-åringen ett avsågat hagelgevär.

Under midsommaraftons kväll i år åkte 27-åringen hem till fadern till en av männen som dömts som delaktig i misshandelsfallet året innan. Alkoholpåverkade åkte de sen runt i bilen och när de passerade MC-klubbens lokaler avlossade 27-åringen ett skott från bilfönstret vid sidan av en man som stod utanför lokalen.

Enligt 27-åringens egen berättelse så vet han inte riktigt varför han avlossade skotten, och han framhöll att han varken velat skada eller skrämma mannen utanför MC-klubben. Han hävdade också att åtalspunkten om vapenbrott inte borde bedömmas som grov eftersom han skaffat vapnet som skydd för sig själv.

Åklagaren ansåg dock att det preparerade vapnets särskilda farliget inte kan bedömmas som annat än grovt och det faktum att 27-åringen hade geväret skarpladdat och osäkrat i bilen tyder på att skottlossningen var planerad, därför dömdes mannen för både vapenbrott och olaga hot till tio månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".