Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
friidrott

Holm: "Det kryper i kroppen"

Stefan Holm: "Hade aldrig trott något sådant här"
3:07 min

Stefan Holm hade Viljo Nousiainen som mentor i åtta år men var helt ovetande om övergreppen. Han lider med bästa vännen Yannick Tregaro och Patrik Sjöberg.

Stefan Holm fick beskedet om Viljo Nousiainens övergrepp i eftermiddags och är fortfarande chockad på kvällen.

– Jag lärde känna Viljo själv för 20 år sedan och har umgåtts i kretsen kring Yannick Tregaro och det gänget som Viljo tränade i 20 års tid, hela mitt vuxna liv. Men jag hade aldrig trott något sådant här, säger Holm.

– Yannick är en av mina bästa vänner, det känns väldigt väldigt olustigt och konstigt alltihop. Det vore skönt att få snacka lite med inte minst Yannick. Det kryper lite i kroppen, det är olustkänslor och chock över huvud taget.

Nousiainen var Holms mentor i åtta år men aldrig tränare.

– Han har höjts till skyarna, inte minst av Patrik och Yannick och hela det gänget, och från Göteborgs friidrottsförbund. Det känns som att alla ändå måste ha vetat om det någonstans men ändå hyllat honom förbehållslöst i alla sammanhang. Det är klart att han höjdhoppskunskaper kan ingen ta ifrån honom och han lärde mig allt jag, och allt farsan kan, om höjdhopp och träning. Men det här känns ju inte speciellt bra, säger Holm.

Lennart Karlberg är ordförande i det svenska friidrottsförbundet. Att idrottsrörelsen skulle välja att inte se sådant här tycker han inte är en relevant kritik.

– Det har hänt i många olika sammanhang. Den katolska kyrkan har varit utsatt för sådant här. Alla institutioner gör så mycket man kan för att inte det här ska hända. När det händer är det beklagligt men ingenting man hundra procentigt kan skydda sig emot någonsin.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".