Lennart Svan från Naturkraft i Ransbysättern och tv-profilen Per Moberg . Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Maler skrädmjöl och skjuter rådjur

"Vi maler skrädmjöl, lagar kolbulle och skjuter ett rådjur"
1:32 min

Skådespelaren och numera även tv-kocken Per Morberg är i Värmland för att spela in nya matprogram. Idag är han och tv-teamet i Eden vid Ransbysättern öster om Lysvik för att laga lokalt producerad mat till höstens säsong som ska handla om några av Sveriges landskapsrätter.

– Jag hinner inte besöka alla landskapen, men gott och väl hälften. Jag samlar intryck och människoskildringar under en veckas tid, säger Per Morberg.

I programmet om den värmländska maten maler han skrädmjöl, tillagar kolbulle och skjuter ett rådjur. När serien Vad blir det för mat börjar sändas i TV4 till hösten är Per Morberg inte helt säker på, men efter vad han har hört så går det första avsnittet i september.

Det har blivit mycket mat i rutan för skådespelaren, men i jul är han aktuell i en tv-serie i fyra delar där han gör rollen som advokaten John Sjö. Han är i första hand skådespelare, säger han, men särskilt missnöjd med att matlagningen fått ett så stort utrymme verkar han inte vara.

– När jag gjorde det här programmet, det har nu blivit 80 avsnitt, så var jag den enda som var övertygad om att det här kommer att bli en dundersuccé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".