Vargen som flyttades till Kilsbergen. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län/Johan Nyqvist/Scanpix

Flyttad varg lever farligt

"Det var till viss del väntat att vargen skulle vandra tillbaka"
1:24 min

Den utflyttade varg som vandrat från Örebro län via Värmland och Norge till Dalarna kan komma att skjutas om den rör sig närmare renkalvningslandet i Idre.

I vintras beslutade Naturvårdsverket att flytta en genetiskt viktig varg som skadat flera renar i Jämtland till ett område i Örebro län. Men varghonan har inte stannat kvar i området utan vandrat norrut.

– Det är till viss del väntat. Det är rimligt att tro att de inte stannar där man släpper ut dem, säger Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Dalarna.

Varför skall man då flytta vargar överhuvud taget?

– Jag tror att man ska se det här som ett experiment. Vi följer bara den politik som är lagd och man kanske ska lära sig en hel del saker av detta.

Som vad då?

– Att det kanske inte är så himla lätt att flytta vargar. Eller att man måste hålla på länge om man ska få in de nya generna som är motivet till det hela.

Just nu är vargen relativt stilla och uppehåller sig en till två mil väster om kalvningslandet i Idre. Men om den kommer närmare måste något göras.

– Samerna har ju en rättighet att utnyttja 28:e paragrafen om skyddsjakt. Så det finns ju risk att den skjuts då. Vi hoppas ju att det ska finnas ett andrum där att eventuellt flytta vargen igen, säger Stig-Åke Svensson.

Det är Naturvårdsverket som fattar ett sådant beslut, och de har också beredskap för en eventuell flytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".