Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristinehamn

Unga ska lockas med demokrati och mångfald

Publicerat lördag 7 maj 2011 kl 10.09
"Alla samtal är demokrati"
(1:38 min)
Therese Larsson och Bjarne Olsson Foto: Elma Pasalic Göransson

Nu ska Kristinehamns kommun jobba tydligare med demokrati och mångfald. Med hjälp av konkreta satsningar hoppas kommunen väcka ett större engagemang bland de unga.

Nu ska Kristinehamns kommun jobba tydligare med demokrati och mångfald. Med hjälp av konkreta satsningar som demokraticafé hoppas man skapa olika mötesplatser där demokratifrågor kan diskuteras på ett öppnare sätt. Kommunen hoppas också väcka ett större engagemang bland de unga.

– Demokrati kan vara allt från att sitta två timmar på ett årsmöte till att man sitter runt ett fikabord och pratar. Och det är något många inte inser. Därför krävs det att vi sänker trösklarna och är där olika människor finns, säger Therese Larsson på Ungdomsforum i Kristinehamns kommun.

Demokratin måste ständigt återvinnas. Det menar politikerna i Kristinehamns kommun som nu satsar på att locka fler kristinehamnsbor in i den politiska debatten. Satsningarna för att öka deltagandet beskrivs som konkreta och förutom en handlingsplan där alla mål står nerskrivna drar man också igång en caféverksamhet där intresserade under tre tillfällen i vår för prova på att diskutera demokrati över en kopp kaffe.

– Vi vill ha ett större engagemang i kommunen i olika frågor. Som politiker kan det här verka kontraproduktivt, att alltid ha folk som tycker något om ens verksamhet. Men jag tror att det är bra också, att vi får lite dialog och dynamik i det politiska livet. För det tråkigaste av allt är när ingen har en åsikt om någonting, säger Bjarne Olsson, kommunstyrelsens ordförande.

Therese Larsson jobbar på Ungdomsforum, som kan beskrivas som en länk mellan ungdomarna och kommunalpolitiken i Kristinehamn. Hon menar att ungdomarna är intresserade men att politikerna mycket tydligare måste visa att de faktiskt lyssnar på de unga rösterna.

– Målet är att alla kristinehamnare ska känna att deras egen åsikt är viktig och att någon lyssnar på den och att de har en möjlighet att vara med och påverka, säger Therese Larsson.

Vilka är utmaningarna?

– Det tar ju tid med demokrati. Alltså, det måste ju finnas någon som har tid att lyssna och så måste man se till att göra det under roligare former också, så att det blir attraktivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".