Foto: Kils kommun

Freja fortsätter med charter

"Det är en trygg inkomstkälla"
1:21 min

Inte heller i sommar kommer ångbåten Freja af Fryken att köra med fasta turlistor för allmänheten. Ångbåtsföreningens ekonomi sätter stopp för de planerna. Istället satsar föreningen på större arrangemang i Sunne och charter.

Det var 1997 som Freja kunde stäva ut från hamnen i Fryksta, efter att ha legat på Frykens botten i bössviken i 98 år. En omfattande renovering vidtog, men strax före sjösåttningen 1996 brann båten.

Året efter kunde ångfartyget sättas i trafik med reguljära turer, men det hela byggde på idella arbetsinsatser, något som inte har hållit i längden. Idag har föreningen inte råd att anställa och det har fått till föjd att man inte har råd att köra Freja af Fryken med fasta turlistor.

De senaste åren har man därför tvingats att satsa på fasta evenemang som till exempel sjöfartsdagen, Sunne kulturvecka och charter.

– Det är en tryggt för Freja. Då vet vi att båten är bokad och full, till skillnad från en vanlig turlista. Om det regnar kanske det inte kommer så många och åker, säger Ing-Britt Bergström, kontaktperson i ångbåtsföreningen Freja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".