Annika Gullström, Lasse Johansson, Göran Larsson, Petra Karlsson och Erik Lindberg. Foto: Elma Pasalic Göransson/Sveriges Radio.
Kristinehamn

Move hjälper funktionshindrade att utvecklas

Annika Gullström, deltagare: ”Man lär sig så mycket här”
1:19 min

Utveckling är möjlig för alla. Det som krävs är rätt insatser och en tydlig arbetsplan. Det menar Kristinehamns kommun som nu arbetar med Move, en arbetsmetod som riktar sig till personer med olika typer av funktionshinder. Arbetsmetoden, som utgår får individens egna förutsättningar, har fått stor nationell uppmärksamhet.

– Man lär sig så mycket här. Jag menar att tvätta bilar, det kunde jag ingenting om. Jag fick köra med högtrycktvätten idag. I början vågade jag inte göra det och nu frågar jag om jag får för jag tycker att det är så roligt, säger Annika Gullström, en av de ungdomar som idag jobbar på DC-tjänst i Kristinehamn.

Det är åtta olika arbetsomoråden som är kärnan i den metod som kallas för Move och som ska göra det enklare för personer med olika funktionshinder att utvecklas.

Varje arbetsområde kan delas in i flera mindre områden som individen behöver träna på. På så sätt tar man små eller stora steg i sin utveckling, som kan liknas vid en trappa.

 Det unika med metoden är att den är mätbar. Varje arbetsområde kan bedömas utifrån en skala från 1-10. Lasse Johansson har jobbat med människor i hela sitt liv. Med de erfarenheterna i bagaget ser han att stora förändringar har skett, men fortfarande kan han uppleva att många inte riktigt vågar ta de där stegen som skulle göra både den personliga utvecklingen men också verksamhetsutvecklingen möjlig fullt ut.

– Jobbar man i en grupp med 15 till 20 personer så har man viss koll men inte den här individuella som kräver att man har allt i huvudet. Men när man kan sortera in varje människa där den personen står och vad den här personen vill lära sig blir det enklare. För att det här är människor som har jättemycket erfarenhet som vi vill plocka fram, säger Lasse Johansson.

Elma Pasalic Göransson
elma.pasalic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".