1 av 3
Sara Genell betraktar bäverns flitiga arbete i I2-skogen. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
2 av 3
Bävern är en mycket effektiv trädfällare. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
3 av 3
Fördämning gjord av en bäver. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Det kryllar av bäver i Karlstad

"Det verkar vara en ambitiös bäver"
1:36 min

Karlstad kan vara en av världens bävertätaste städer. Bävern har befolkat alla stadens älvgrenar, tjärn och små vattendrag.

En av de platser bävern har hittat är I2-skogens strövområde där bävern har följt ett dike in i skogen och byggt en cirka 20 meter lång damm av grenar och lera.

– Åh så duktig! Vilket jobb! Det är ett väldigt omfattande och gediget arbete han gjort här. Det verkar vara en ambitiös bäver med stora förhoppningar, säger Sara Genell, Karlstad kommuns naturvårdshandläggare.

Det är ett trettiotal stora träd som bävern fällt på området, men trots att en del är till hälften avgnagda anser Sara Genell att det är en plats bävern kan få vara på eftersom det inte är risk att träden faller över någon väg.

– Här fungerar det helt enkelt och utgör en bra plats för att kunna se och följa bäverns arbete.

Om Karlstad verkligen är världens bävertätaste stad vet inte Åsa Genell, naturvårdshandläggare på Karlstads kommun.

– Hur många bävrar det finns här törs jag inte svara på men det kan vara den stad där det är lättast att få se en bäver.

Roy Malmborg
roy.malmborg@sr.se

Mer om bävern

Foto: Darko Voinovic/Scanpix.
  • Lever i par och har kvar sin livskamrat livet ut. Får 2-3 barn varje år och som flyttar från hyddan efter 2 år. Bävern dämmer upp så att vattnet ska dölja ingången till bäverhyddan.
  • Varje revir är cirka 1 km.
  • Kan gnaga av en 50 cm tjock asp under en natt. Forskning visar att bävern även räknar med hårda vindar för att fälla lagomt genomgnagda träd. Måste gnaga annars växer tänderna så att den inte kan äta.
  • Lever i regel i 10 år men kan bli 30 år gamla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".