Alla vill ha nytt försäkringskort

Alla tycks vilja ha det nya försäkringskortet för sjukvård i Europa.

Riksförsäkringsverket hade räknat med att en miljon kort skulle beställas under det första året. Men det tog mindre än två månader innan den kalkylen sprack.

Alla beställningar innebär en väntetid på kortet på cirka två veckor. De som inte ska ut och resa förrän i höst får gärna vänta något med sin beställning, skriver Riksförsäkringsverket i ett pressmeddelande.

De som varken hunnit få något kort eller har det gamla pappersintyget och behöver sjukhusvård under Europaresan kan vända sig till sin försäkringskassa hemma. Kontoret kan då faxa ned ett provisoriskt intyg.

Kortet, som är kostnadsfritt, infördes den 1 juni. Med kortet behöver den som skadar sig eller blir sjuk bara betala den vanliga patientavgiften som gäller för det aktuella landet, under förutsättning att man söker allmän sjukvård. Detta gäller under resor i EU/EES och Schweiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".