Bilsport

Flash och prinsen tävlar i Italien

1:40 min

Racerföraren Janne "Flash" Nilsson från Karlstad befinner sig just nu i Italien för att tillsammans med prins Carl-Philip tävla i det klassiska racerloppet Mille Miglia.

Mille Miglia har sina rötter i början av 1900-talet då tävlingen var en blixtsnabb landsvägstävling som lades ner 1957 efter en olycka. 1982 återupplivades tävlingen i form av en veteranbilstävling där endast bilar tillverkade innan 1957 får delta.

Tävlingen sträcker sig över 160 mil på slingrande italienska vägar och det handlar om att köra sträckorna på en viss snitttid.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få köra ett stycke motorsportshistoria i en så mytomspunnen tävling, säger "Flash".

– Jag ser verkligen fram emot tävlingen, målet för oss båda ligger inte på direkta resultat utan att ha så roligt som möjligt, säger prins Carl Philip.

Porsche 550 Spyder är byggd 1955 och är mest känd som den filmstjärnan James Dean körde ihjäl sig i.

– Bilen är fascinerande på många sätt. Även om jag gärna kallar mig Jan Dean i helgen så har jag ingen lust att slå ihjäl mig i en veteranbilstävling. Bilen är från när motorsporten var som farligast och man måste behandla den med respekt, säger "Flash".

Mille Miglia 2011 inleds i Brescia klockan sju i kväll och fortsätter sedan genom städer som Bologna, Rom och Modena. "Flash" och prins Carl Philip kommer att turas om i rollerna som förare och kartläsare.