Kommunerna snåla mot sommarjobbarna

1:39 min

Alla värmländska kommuner utom Grums ligger under fackförbundet Kommunals rekommendationer när det gäller löner till sommarjobbande ungdomar. I Grums får ungdomarna 59 kronor i timmen, medan sommarjobbande ungdomar i Karlstad får 47 eller 52 kronor, beroende på om de är 16 eller 17 år gamla.

Karin Bylund och Linnea Wallinder går på Älvkullegymnasiet i Karlstad och ska snart börja på sina sommarjobb. Båda ska jobba inom barnomsorgen.

– Ersättningen är väl inte jättehög, med tanke på att om man skulle jobba för andra ickekommunala företag så skulle man tjäna minst 20 kronor mer i timmen, säger Karin Bylund, som förra sommaren sålde jordgubbar och då hade en timlön på omkring 75 kronor.

– Betalningen borde vara högre. Vi jobbar ju precis som alla andra. Även om vi är några år yngre så gör vi ett lika bra jobb som en vuxen, säger Linnea Wallinder.

Några av kommunerna i Värmland erbjuder bara feriejobb eller praktik till ungdomar som går ut åttan eller nian; de äldre som går i gymnasiet får försöka hitta andra jobb bäst de kan. Anledningen är att de kommunerna, till exempel Sunne och Forshaga, inte anser sig ha råd att erbjuda sommarjobb till 16- och 17-åringar.

Enligt Kommunal borde de sommarjobbande ungdomarna ha 59 kronor i timmen, men det är för mycket betalt för att sommarjobba inom till exempel äldrevården, barnomsorgen eller parkförvaltningen tycks alla kommuner utom Grums resonera.

– Det verkar som en del kommuner resonerar som att det här är en förlängd fritidsverksamhet, men så är inte fallet. Ungdomarna gör ändå en insats och den merkostnad det skulle bli att följa våra rekommendationer, det har kommunerna råd med, säger Gun-Britt Arvholm, ombudsman på fackförbundet Kommunal i Värmland.

Erik Björk som även han går på Älvkullegymnasiet i Karlstad, ska sommarjobba på kommunen. Han kommer att få 52 kronor i timmen, vilket är hälften av vad kompisen Sofia Granander kommer att tjäna på sitt jobb som telefonförsäljare.

– Jag ska jobba på Mariebergs IP, med bland annat fotbollsskolan och jag älskar ju att spela fotboll så det är kul på så sätt. Men givetvis hade jag velat ha högre lön. Men jag ser det mer som en möjlighet att få jobba, säger Erik Björk och får medhåll av både Sofia Granander och Edvard Edsgård, även han skolkamrat, som ska sommarjobba på lovet. Med vad är inte riktigt klart än.

De kommunala jobben är ett sätt att få arbetslivserfarenhet och en möjlighet att visa vad man kan innan det blir dags att söka jobb på riktigt efter gymnasiets slut, säger de alla tre.

– Sen är det tråkigt att man ska få så dåligt betalt. Jämfört med Sofia som får dubbelt så mycket, så känner man sig lite dåligt behandlad kanske. Jag hade gärna velat ha högre lön, säger Erik Björk.