Licensjakt minskar inte tjuvjakt

1:34 min

Den lagliga vargjakten som pågått under två säsonger har inte minskat den illegala jakten. Det menar Christer Jarlås miljöåklagare vid tingsrätten i Östersund som deltar i ett seminarium om samverkan mot illegal jakt i Orsa.

– Vi har haft jakt på björn och lodjur ganska länge men där har inte den illegala jakten minskat. Det har väl inte varit förväntat att det ska minska på varg heller, säger Christer Jarlås.

Antalet polisanmälningar om jaktbrott har enligt Christer Jarlås varit konstant under nästan 10 år. Det handlar om mellan 50-60 anmälningar per år.

– Det har inte påverkats av legal jakt överhuvudtaget, säger Christer Jarlås.

Få döms för jaktbrott, men de som blir dömda är ofta person som misstolkat lagen om skyddande av tamdjur på och runt den egna gården.

 Tredagarsseminariet om samverkan mot illegal jakt i Orsa var den tredje i ordningen och samlade denna gång ett 90-tal deltagare.

Christer Jarlås var kritisk till bland andra länsstyrelserna som enligt honom sätter till för få tillsyningsmän. Han menar också att polisen har för få och okunniga utredare. Men inom kort så får åklagarna ett efterlängtat verktyg för att kunna fälla tjuvjägare, redan innan jakten börjat.

– JO har ställt krav på Sverige att grova jaktbrott ska bli straffbara även på försöks- och förberedelsestadiet, säger Christer Jarlås.