Regionfrågan

Nej till regionbildning med Värmland

Sex av nio partier i Västra Götalandsregionen säger nej till en regionbildning med Värmland. Det framkom under torsdagens slutdebatt i SVT:s Västnytt inför omvalet.

Två partier var positiva till ett samgående, Socialdemokraterna och Centerpartiet, medan Miljöpartiet ännu inte bestämt sig. Vänsterpartiet hörde till nejsägarna:

– Det här är min personliga uppfattning. Jag tycker att Västra Götaland är en stor region och jag tycker inte att den ska bli större. Jag tror inte att man kan tillgodose medborgardemokration när regionen blir alldeles för stor, sa Elise Norberg Pilhem (V).

Ulric Andersson (S) landstingsråd i Värmland har gått i bräschen för ett samgående med Västra Götaland.

– Man ska ha respekt för att det är slutskedet på deras valrörelse men det är klart att det finns delade meningar där precis som här. Det vore olyckligt om man tar det här som ett definitivt ställningstagande. Partierna har tiden fram den sista juli att ta ställning till om vi ska fortsätta utreda frågan. Beslut ska inte tas förrän nästa år och då är ju bra om frågan är ordentligt utredd, säger Ulric Andersson.

Inte heller regionrådet Tomas Riste bedömer att debattens resultat nödvändigtvis speglar verkligheten utan vill avvakta de kommande diskussionerna med västra Götalandsregionen, efter omvalet.