DNA-register avslöjar tjuvar

1:31 min

Sedan polisen fick möjlighet att använda ett DNA-register 2006 har fler bostadsinbrott klarats upp i länet. I Värmland kunde polisen förra året lösa inbrotten i åtta procent av fallen, och det är fyra procentenheter mer än rikssnittet.

– Fokus har blivit på DNA delvis och man ser det som en naturlig del av alla undersökningar, säger Jonas Persson, chef på kriminaltekniska enheten på polisen i Värmland.

I DNA-registret hamnar personer som misstänks för brott som kan leda till fängelse. Svensk polis i genomsnitt löser inte fler inbrott än vad man gjorde innan DNA-registret infördes 2006. Men bilden är en annan i Värmland där andelen uppklarade inbrott istället ökat från 5 procent året innan DNA-registret startade till 8 procent 2010. En anledning till ökningen kan vara att Värmlandspolisen använder sig mycket av DNA-registret och man har också utbildat fler poliser i att säkra spår.

Men faktum är att de flesta inbrottstjuvar kommer undan. Och även om Värmlandspolisen ligger bra till i statistiken är åtta procent uppklarade inbrott inte ett resultat man är nöjd med.

– Man ska inte vara nöjd med åtta procent naturligtvis. Med de förutsättningar som finns för att utreda de här brotten så är det en acceptabel siffra, men strävan är att bli mycket bättre på det, säger Jonas Persson.

Jenni Jansson
jenny.jansson@sr.se