Kronoparken

Nordisk folkmusik möter indisk improvisation

1:27 min

Folkmusikerna Mattias och Nina Pérez har besök av de indiska musikerna Hindol Deb och Suchet Malhotra. Tillsammans bildar de gruppen Northlight, och igår bjöd Mattias och Nina in grannarna till en konsert hemma i radhuset på Kronoparken.

Northlight består av Mattias Pérez på tolvsträngad gitarr och mandola, Nina Pérez på fiol och hardingfela, Hindol Deb på sitar och Suchet Malhotra på slagverk och tabla.

Kvartetten möttes i juli 2009 på ett världsmusiklägret Ethno i Rättvik och under hösten 2010 turnerade gruppen i Indien.

Musiken är baserad på den nordisk folkliga traditionen med inslag av norsk hardingfela och indisk raga. 

– Vi är nyfikna på varandra och vi älskar att kommunicera och spela med varandra. Då spelar det ingen roll vilket land du kommer ifrån eller vilket instrument du spelar. Jag tror att en sån här "fusion" funkar som bäst om man har samma attityd, säger Mattias Pérez.

Suchet Malhotra säger att det är överraskande hur väl de olika stilarna fungerar ihop och att det är en glädje att kunna spela tillsammans:

– It surprises and delights us that it blends so well. It makes us so happy and joyful to be playing this music.

Sist hörde vi slagverkaren Suchet Malhotra berätta att det är första gången som skandinavisk och indisk folkmusik möts på det här sättet och att de tycker att det är både roligt att musiktraditionerna och instrumenten blandar sig så väl.

Northlight kommer att hålla konserter under veckan på Musikhögskolan Ingesund i Arvika, i Karlstad och på Hammarö.