Alldeles för höga hastigheter förbi skolan

1:40 min

Åtta av tio kör för fort utanför Herrhagsskolan i Karlstad. Det visar den undersökning som NTF Värmland gjort tillsammans med P4 Värmland.

– Det är väldigt tokigt. Varje dag när vi går till Herrhagsskolan och ska gå över gatan vid skolan så stannar de oftast inte heller. Och Dino, min minsta, han brukar cykla, så då är det riktigt farligt om han cyklar ut där, säger Anna-Karin Olsson, vars dotter går på Herrhagsskolan.

Trots att det är förbjudet att köra över 30 km i timmen utanför skolor så kör många fortare än så.

P4 Värmland var med under två tillfällen när NTF Värmland gjorde hastighetsmätningar utanför Herrhagsskolan i Karlstad.

Enligt mätningarna som gjorts under det senaste halvåret ligger meldelhastigheten på 37 km i timmen. Och den som körde fortast, körde 62 km i timmen, en hastighet som inte bara innebär höga böter och indraget körkort på plats, utan också dödsfara för oskyddade trafikanter. Huruvida en fartsyndare hinner stanna i de fall ett barn springer ut på gatan, beror helt och håller på bilens hastighet.

– Där en bilist som kör i 30 kilometer i timmen hinner få stopp på fordonet, där klipper den som kör i 50 kilometer barnet för då har han i princip inte ens börjat bromsa. Och blir man påkörd i 50 kilometer i timmen, då avlider nio av tio, säger Anders Bergström, ansvarig för hastighetsmätningarna på NTF Värmland.

Elma Pasalic Göransson
elma.pasalic@sr.se