Bara bulor kan hindra busar

1:45 min

För att få bilisterna att sakta in vid Herrhagsskolan i Karlstad, krävs någon typ av farthinder, exempelvis vägbulor. Trafikläget är inte unikt, men så länge det ser ut som det gör kommer fartdårarna inte att släppa på gasen.

Trots att det är förbjudet att köra över 30 km i timmen utanför Herrhagsskolan i Karlstad, så kör många fortare än så. Men enligt polisen är trafikläget inte unikt och det krävs fysiska hinder för att få till en förändring.

– Folk kör ju fort på alla typer av vägar egentligen, men man tycker att vid skolor borde man försöka hålla igen lite, säger Håkan Eriksson på trafikpolisen i Värmland.

Om man ska få folk att sänka farten vid en skola, räcker det inte med att skylta om det. Det krävs fysiska hinder, så som vägbulor, för att man ska reagera. Och många gånger avskräcker inte ens de höga bötesbeloppen.

– Om man ska sätt en etikett på beteendet så är det slarv och dålig respekt för 30-gränsen. 30-skylten sitter inte uppe utan anledning, utan den sitter i områden där det finns många oskyddade trafikanter och då framför allt barn. Så det finns all anledning att sänka farten till 30, säger Erik Risberg, vd på NTF Värmland.

Trafikläget vid Herrhagsskolan i Karlstad är inte unikt. Enligt polisen är det vanligt att det körs för fort vid skolor i länet, men några rutinmässiga hastighetskontroller görs inte idag. De mätningar som görs, görs efter tips från oroliga föräldrar eller under vissa temaveckor då trafiken vid skolor uppmärksammas särskilt. Och att föräldrar till skolbarn är oroliga, har Håkan Eriksson, chef för trafikpolisen i Värmland, fullt förståelse för.

– Jag skulle också vara orolig om det kördes för fort där mina barn går i skolan. Det råd man kan ge till föräldrar är att se till att barnen är trygga i sin skolväg och att man kanske inte behöver gå över de starkt trafikerade vägarna, säger Eriksson.