Fridolin vill skriva historia

1:03 min

I helgen har Miljöpartiet sin årliga kongress i Karlstad, då partiet ska välja två nya språkrör efter avgående Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

– Jag ser att vi har en historisk uppgift framför oss. Lika stor som när man en gång byggde folkhemmet. Vi måste lägga järnvägsrälsen, vi måste rusta upp miljonprogrammets alla bostäder och skolor. Och vi måste modernisera energisystemen. Och jag vill vara med i laget som tar tag i de här uppgifterna, säger riksdagsledamoten Gustav Fridolin som svar på frågan varför han har ställt upp som språkrörskandidat.

Men sedan tillägger han att vilken position som han ska ha i laget, om det är back eller forward, inte är upp till honom att avgöra.

Till skillnad från när Socialdemokraterna skulle välja ny partiledare så har Miljöpartiet valt att ha en öppen process i beredningsarbetet.

– Vi har behövt säga att vi vill ställa upp allihopa, och det är viktigt. Det blir lite töntigt när man säger nej och menar ja, och alla som ska ställa upp på ett uppdrag låtsas som att de inte vill ha uppdraget egentligen. Då får man ju en känsla av att politik är tråkigt. Jag håller ju på med politik för att jag vill göra någonting. Varje möte är inte roligt, men ibland är det roligt när man lyckas göra någonting.