Karlstad

Skolor och vägar rustas upp

1:37 min

Nu ska skolorna få ett rejält ansiktslyft. Den politiska majoriteten i Karlstad vill under de närmaste tre åren satsa 85 miljoner kronor på underhåll av fastigheter och vägar i kommunen.

Skogsbackeskolan på Rud är en av de skolor som anses vara i sämst skick.

– Vissa delar av skolan är inte renoverade sen 70-talet. Det innebär att väldigt många delar upplevs som sunkiga. Framför allt påverkas toaletterna. Trots att vår städare jobbar hårt med att hålla de rena så händer det att barn inte vill gå på toaletten för att de känns sunkigt, säger Anders Karlsson, rektor på Skogsbackeskolan i Karlstad.

Skötseln av byggnader och vägar i Karlstad har kommit på efterkälke. Det menar den politiska majoriteten i kommunen som nu väljer att satsa på underhåll. Satsningen på 85 miljoner kronor är en fördubbling i jämförelse med tidigare år och den behövs för att uppnå lägsta godtaggbara standrad, menar man. Men satsningen beskrivs också som en del i kommunens strävan att mera långsiktigt jobba med miljöfrågor.

– Det är viktigt att underhålla det man har. Karlstad vill vara en attraktiv kommun och vi vill ha bra skolor och bra kollektivtrafik. Men det innebär också att vi måste ha en bra arbetsmiljö för både lärare och elever, säger kommunalrådet Maria Frisk (MP).