Karlstads universitet

Hoppas på jobbet som ny rektor

1:37 min

Idag måndag kommer kandidaten till rektorsposten vid Karlstads universitet, Åsa Bergenheim, att frågas ut av bland andra styrelsen och delar av personalen. Åsa Bergenheim är 57 år och professor i idéhistoria vid Umeå universitet.

Åsa Bergenheim är född och uppvuxen i Karlstad och har bland annat arbetat som lärare i Kil. Det senaste året har hon dessutom suttit i styrelsen för Karlstads universitet.

– Det är ett välskött universitet med forskning och utbildning av hög klass, säger Åsa Bergenheim. Det är en positiv och spännande utmaning att vara rektor där, därför har jag sökt den här tjänsten.

Varför bör de välja just dig?

– Jag har stor erfarenhet av ledarskap på ett universitet. Dessutom har jag ett hjärta i Karlstad och ett utifrånperspektiv.

På måndag möter Åsa Bergenheim rekryterinsgruppen och styrelsen. På tisdag möter hon representanter från lärare, studenter och universitetets övriga personal.

– Jag väntar mig spännande och utmanande frågor, som jag får svettas litegrann över att besvara. Jag hoppas också att jag kan ge en bild av vem jag är som människa och som ledare.

Hon är just nu den enda kandidaten, men det är inte ovanligt i den akademiska världen enligt Åsa Bergenheim.

– Det är nog lite olika, men det stämmer att jag är den enda kandidaten och det känns lite extra spännande och uppfordrande förstås. Och det är klart att jag hoppas på det här, det kan jag väl säga.

Åsa Bergenheim har make i Umeå och sex barn och kommer, om hon får rektorsposten, att veckopendla till Karlstad.

– Då kommer jag att kunna lägga alla energi på rektorsjobbet under tiden jag är där.

I augusti ska styrelsen fatta sitt beslut och det är sedan regeringen som utser ny rektor.

tomas.hedman@sr.se