Vill inte skicka matavfall till Karlskoga

Karlstad vill göra egen biogas

1:19 min

Karlstad kommun vill ta hand om sitt eget matavfall och inte skicka till den biogasfabrik som ska byggas i Karlskoga.

Karlskoga Biogas AB däremot ser gärna ett utbyte, där man tar emot Karlstadbornas matavfall och levererar biogas till Karlstads stadsbussar. Men det lockar inte kommunstyrelsens moderate ordförande i Karlstad Per-Samuel Nisser.

– Vi har länge haft ambitionen att få fram en sådan anläggning i Karlstad.

Säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser. Karlstad kommun vill alltså helst bli ett eget kretslopp genom att själv ta hand om sitt matavfall och på det producera biogas till stadsbussarna. Istället för att låta Karlskoga göra det.

Men det är inte så enkelt. För det första är det en ekonomisk fråga. Till exempel biogasfabriken i Karlskoga kommer att kosta 150 miljoner kronor att bygga. Och för det andra är det en juridisk fråga. Kommunen får inte bestämma vilken leverantör av biogas som stadsbussarna ska anlita.

– Busstrafiken måste upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Och då kan det bli en annan leverantör än en lokal sådan. Producerar man gas så måste man ha en avsättning för detta. Vi håller på att titta på ekonomi och juridik kring det här. Viljan är att få till ett eget kretsloppssamhälle. Men i dagsläget är vi inte där än.

Men hur känns det att hamna på efterkälken i förhållande till Karlskoga?

– Man ska inte tolka det så. Det är bra att det nu börjar växa fram en marknad för biogas. Det är flera ställen i Sverige där det är på gång. På vissa håll har det beslutats och på andra håll förs det diskussioner. Jag tror vi kommer att se ett antal olika lösningar i landet och det är positivt.

2013 ska stadsbussarna i Karlstad gå på biogas.

Lari.Honkanen@sverigesradio.se

Läs mer: