Mönstren består - Värmland inte så jämställt

Värmländska kvinnor har högre utbildning än männen. Ändå tjänar männen mer än kvinnorna när de kommer ut i arbetslivet. Det är ett av de dystra exemplen i länsstyrelsens nya pocketbok med statistik över könsskillnaderna i Värmland; På tal om kvinnor och män.

Länsstyrelsen i Värmland vill med boken belysa skillnaderna mellan könen vad gäller bland annat pengar, makt och hälsa. Problemen måste tydliggöras för att mönstren ska kunna brytas, menar jämställdhetsdirektören Maritha Johansson.

I boken kan man läsa att männen jobbar i näringslivet och kvinnorna inom offentlig sektor. Inom vårdyrkena är det 90% kvinnor och 10% män, det omvända förhållandet råder inom byggnads- och industrisektorn.

Om man ser på hur unga som lämnar gymnasiet valt inriktning i Värmland, så dominerar tjejerna inom samhällsvetenskap och estetiska ämnen, medan killar valt teknik, bygg och fordon. Starka könsskillnader alltså.

Ska det bli en utjämning har inte minst personer som vägleder och ger yrkes- och utbildningsråd viktiga roller framöver, säger jämställdhetsdirektör Maritha Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".