DO ska granska om polishögskolan använder en olaglig kvotering. Foto: Henrik Montgomer/Scanpix.
Diskriminering

Polishögskolan DO-anmäld

"Vill att det utreds"
1:31 min

Ett 80 tal sökande till polishögskolan har anmält skolan till Diskrimineringsombudsmannen. Bakom det stora antalet anmälningar ligger stiftelsen Centrum för rättvisa, som vill att DO ska granska om polishögskolan använder en olaglig kvotering till förmån för kvinnliga sökande.

André Schwenk från Kristinehamn är en av de sökande som skickat en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

– Vi fick ett brev hem på posten där Centrum för rättvisa talade om att de har fått in ett antal ärenden och att de ville ha fler synpunkter och fakta gällande diskriminering, berättar han.

Själv känner sig inte André diskriminerad men tycker att det är bra om det blir undersökt om andra känner så.

– Har det förekommit kvotering, som ju är olagligt så tycker jag att det behöver utredas.

Magnus Jacobson, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, berättar att om några veckor kommer DO att ha bestämt vad anmälningarna ska resultera i.

– Det är en massanmälningsaktion som har kanaliserats via Centrum för rättvisas hemsida som tillhandahåller ett anmälningsformulär och uppmuntrar sökande att göra en anmälan. Anmälningarna kommer att kunna resultera i att vi antingen granskar fall som vi väljer ut och driver enskilt som en diskriminering och som kan få rättsliga följder, eller så kan det bli en granskning av polishögskolans antagning av elever, säger Magnus Jacobson.

Centrum för rättvisa är en insamlingsstiftelse som förlitar sig på gåvor och anslag från enskilda. Följaktligen tar stiftelsen inte emot bidrag från stat eller kommun. Inte heller tar stiftelsen emot bidrag från politiska partier eller intressegrupper, som fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

Urvalet av fall är skiljt från insamlingsverksamheten. Det betyder att man inte kan betala stiftelsen för att denna ska engagera sig i ett visst fall. Stiftelsen tackar nej till gåvor och anslag som inte är förenliga med stiftelsens ändamål och/eller i övrigt kan äventyra stiftelsens oberoende.

Centrum för rättvisa samlade in cirka 4,9 miljoner kronor 2008.

För att Centrum för rättvisa ska kunna engagera sig i ett fall måste det beröra en rättsligt skyddad fri- eller rättighet. Antingen direkt i form av en olaglig kränkning, eller indirekt genom att en principfråga av denna karaktär aktualiseras i fallet. Sedan starten 2002 har Centrum för rättvisa granskat cirka 550 fall och har engagerat sig i över 40 fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".