Oro när diagnos tas bort

1:29 min

Oro finns inför att diagnosen Aspergers syndrom försvinner. Framför allt gäller oron bland personer med egen Aspergerdiagnos, säger Barbro Boomsma, representant för Autism- och Aspergerföreningen i Värmland.

Som vi berättat tidigare slås Aspergers syndrom samman med autism till autism-spektrumtillstånd. En förändring som träder i kraft 2013. Men det här väcker en hel del oro.

– Många är lite rädda för hur det här ska förstås i samhället. Många har kämpat hela sin uppväxt i skolan och har inte blivit förstådda. Många har blivit mobbade och fått kämpa. Och så känner man nu att man kommer att bli ihopblandad med personer med utvecklingsstörning, säger Barbro Boomsma, representant för Autism- och Aspergerföreningen i Värmland.

Men det kan även finnas bra saker med det här, menar Barbro Boomsma. Det har funnits en risk för att personer med diagnosen Aspergers syndrom, inte har fått den hjälp som de behöver, för att samhället inte förstått hjälpbehovet.

– Personer med alla de här autism-spektrumdiagnoserna är väldigt ojämna. Och särskilt om man har en god begåvning så kan man ju vara väldigt duktig inom vissa områden men ändå falla igenom inom andra och behöva hjälp och stöd. Och då kan det va bra att diagnosen inkorporeras i autism-spektrumtillstånd, att man förstår att det är en livslång och genomgripande problematik.