Havsörnsungar födda i år. Foto: Johan Bohlin/Länsstyrelsen i Värmland.

Havsörnen mår allt bättre

1:32 min

De värmländska havsörnarna trivs bra och väljer att stanna på sina boplatser. Det visar Länsstyrelsens färska inventering. Beståndet är nu elva par. Nio av dessa har i år fått sammanlagt tolv ungar.

Det finns dock nya hot mot havsörnen.

– Det som är problem för örnarna är att det är dåligt med boträd på bra platser. Örnarna vill ha gamla tallar som har grova kraftiga grenar och som kan bära bon som väger flera hundra kilo. Många av de boträd de tvingas använda idag har alldeles för dåliga grenar, säger Johan Bohlin, biolog på länstyrelsen i Värmland.

Idag vet man om två bon som ramlat ner och ett av boträden som användes förra året har blivit nedsågat under vintern.

– Problemet idag är att skogsbruket har så korta omloppstider. Träden blir inte så mycket mer än hundra år gamla innan de avverkas. De räcker med att skogsägarna sparar gamla tallar på rätt ställe.

De flesta paren finns utmed Vänerkusten, men också Sunne och Kil har Havsörnspar.

– Från att etableringen börjat i Vänerområdet börjar örnarna nu sprida sig till lämpliga ställen längre upp i Värmland. Det handlar om grunda näringsrika sjöar där det finns mycket mat, säger Johan Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista