Kommunen räddar Rackstadmuseet

1:25 min

Arvika kommun köper Rackstadmuseet, annars riskerar den idella föreningen som idag driver musseet att gå i konkurs.

Minskade intäkter, sponsorbortfall  och ökade fastighetskostnader dom senaste åren ligger bakom den dåliga ekonomin. Anders Järliden är ordförande i Rackstadmussets idella förening.

– Vi har haft det kämpigt ekonomiskt under de senaste åren men museet har nu fungerat i 17 år, men nu fungerar inte det längre. De sista åren har det gått back en hel del.

Minskade besöksiffror uteblivna sponsoravtal kraftigt ökade fastighetskostnader, ökade energikostnader på grund av en dålig värmeanläggning är några av ingridienserna till att ekonomin i Rackstadmusset är konkursmässig efter 17 års verksamhet. Men nu kan Arvika kommun bli räddningen som om allt faller på plats gå in med 9 miljoner kronor i olika åtgärder, bland annat så köper kommunen fastigheten för 7,5 miljoner.

– Ja, efter dom samtal vi haft med kommunen så har vi nu till sluts möts av en väldigt positiv inställning av Arvika kommun som ju naturligvis inser att vi kanske är en av deras allra största besöksobjekt i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista