Tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo via Karlstad läggs ned

Tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo via Karlstad läggs ned vid årsskiftet. I går kväll beslutade norska NSB och SJ att lägga ned förbindelsen efter 133 år.

I maj kom besked från tågbolaget Linx att man skulle lägga ned linjen Oslo - Stockholm vid årsskiftet. Strax därefter uppgav SJ att man åter skulle ta över ansvaret för tågtrafiken men att det skulle bli en del förändringar. Bland annat fanns tankar på ett snabbtåg mellan Karlstad och Arlanda via Stockholm. Enligt SJ skulle det bli en tydlig satsning på affärsresenärer med mobiltäckning och internetmöjligheter - men samtidigt sa SJ:s uppgifter att sträckan Karlstad - Oslo var i fara eftersom den delen av linjen hela tiden gått med förlust. Orsaken är för få passagerare på tågen och att tågbolagen inte kompenserats för sina förluster.

Ledningen för NSB tror att konkurrensen från flyg och buss är den största orsaken till passagerarminskningen. Informationschef Audun Tjomsland i NSB säger till den norska radion att NSB varit i kontakt med både politiker och eventuella samarbetspartners som kunde tänkas bidra till att tågtrafiken kunde fortsätta men kontakterna har varit förgäves.

Planerna på en ny, regional, tåglinje mellan Örebro och Oslo fortsätter dock. Om NSB i Norge och SJ skjuiter till de mellan 25 och 30 miljoner som bejövs kan dock den trafiken komma igång tidigast vid halvårsskiftet nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".