Storfors

Vattenproverna rena men vaksamhet uppmanas

Efter sabotaget mot vattenverket i Bjurtjärn, där någon placerat en petroliumprodukt i ett mätrör, har vattenprover nu visat sig vara rena. Vattnet går alltså återigen att använda men de boende uppmanas vara vaksamma på smak och lukt.

Det var i torsdags som det kom larm om att vattnet kunde vara farligt.

Först handlade larmet om att det luktade kemikalier om vattnet och boende i Kyrksten, Tåbäcken och sommarstugeområdet vid Herrnäset uppmanades att inte dricka eller duscha i vattnet.

Det kunde endast användas till att spola i toaletter.

Under fredagen konstaterades att vattenverket i Storfors utsatts för sabotage. I själva mätröret, 25 meter från borrhål och vattenverk, fanns en petroliumprodukt.

Vätskan i röret pumpades bort och prover togs på det utgående vattnet från vattenverket och det vattnet visade i snabbprover inte på några halter av ämnet.

Nu har mer specialiserade prover gett svar och den rekommendation som fortfarande kvarstod under lördagen, om att inte använda vattnet, har lyfts.

Det handlar om flera prover och i ett meddelande uppger kommunen att det inte finns några spår av diesel i vattnet.

Fortfarande uppmanas hushållen i området att vara vaksamma och konstig smak eller lukt kan anmälas till en jourtelefon i kommunen.

Polisen har inlett en förundersökning med misstanke om sabotage och kommunen ska genomföra provborrningar i marken kring vattenverket som kontrollåtgärd.