Degerfors

Ett år efter valet - Vänsterpartister nöjda

1:49 min

Nu har det gått ett år sen det var val i Sverige, och i Degerfors har Vänsterpartiet styrt med egen majoritet sen nyår.

En ovan roll men angenäm, det tycker kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson.

– Det börjar kännas rätt bra. I början var det väldigt ovant och en omställning, från att sitta i opposition i 30 år till att helt plötsligt få makt. Det var ett oerhört omfattande arbete till att börja med att fylla upp alla platser. Jag tror det är 127 platser vi har att fylla upp, men det har vi ju lyckats med.

Går man in på Degerfors kommuns hemsida så ser man att det sitter vänsterpartister som både ordförande och vice ordförande i nästan alla nämnder.

Socialdemokeraten Annika Engelbrektsson har nu blivit oppositionsråd, och hon tycker att det blivit lite si och så med insynen och öppenheten. Nu när ekonomin inte är den bästa så vore det bra om alla partier kunde vara med från början och påverka och vara delaktiga i besluten, menar hon.

Men utåt sett verkar inte maktskiftet märkas så mycket. Det tycker i alla fall inte Marianne Backlund och Mats Ljungberg som jag träffar på torget.

– Jag tycker det är ungefär lika vem det än är som styr, säger Marianne.

– Det är väl ingen större skillnad. De är positiva till fotbollen och Stora Valla, och det är viktigt för oss här i Degerfors, säger Mats.

Karin Hedlund däremot tycker INTE om det.

– Att man lägger så mycket pengar på fotboll och så lite på social verksamhet, alltså på kultur och fritid och sådant.

Men fotbollen SKA få mer pengar, det berättar kommunstyrelsens ordförande, vänsterpartisten Roland Halvarsson.

– Vi måste satsa ytterligare på Stora Valla. 2014 ska Svenska Fotbollförbundets regler gälla för spel i superettan och allsvenskan och division ett, så vi har en investeringsbudget på 25 miljoner på tre år.

Roland Halvarsson visar upp programmet som de gick till val på, och allt som redan bockats av som åtgärdat. Socialdemokraten Annika Engelbrektsson känner att de förlorade valet på frågan om Folkets Hus. Nu står Folkets hus kvar orört, det blev inte omvandlat till gymnasieskola. Och Roland Halvarsson tänker fortsätta bocka av i valprogrammet.

– Vi räknar med att hålla det vi lovade före valet. Sedan får vi se hur ekonomin utvecklas, men det mesta är på gång redan, säger Roland Halvarsson, vänsterpartist och kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.