Åkeribranschen

Allt fler stölder ur lastbilar

1:39 min

Antalet anmälningar om stölder ur lastbilar har ökat de senaste åren. Det som stjäls är främst diesel och snökedjor men även elektronik och annan dyrbar last försvinner.

På parkeringen till Värmlandsrasta i Väse övernattar många chaufförer varje kväll. Många av chaufförerna som P4 Värmland pratat med vittnar om att det är vanligt med stölder och skadegörelse på lastbilar. Antalet anmälningar i länet på sådana här brott har ökat med 50 procent jämfört med för två år sedan.

– Dom har stulit lampor för mig i Helsingborg och här har det varit inbrott där de tagit kartonger och andra småsaker, säger en av chaufförerna.

– Jag har aldrig blivit drabbad men man hör ju talas om det  och en del kompisar har blivit rånade, säger en annan chaufför.

Polisen i Värmland säger att orsaken till ökningen beror på organiserad brottslighet. Sven-Erik Eriksson på Sveriges Åkeriföretag menar att även den hårda konkurrensen inom lastbilsbranschen är en bov i dramat.

– Det är ju prisjämförelser hela tiden som är avgörande för ett transportköp. De företag som går in och dumpar priserna kraftigt måste ju få täckning för sina kostnader på ett eller annat sätt. Det är där vi ser den här utbredda kriminaliteten. Man stjäl diesel och utrustning, säger Sven-Erik Eriksson.