Värmland

Jägareförbundet startar vargupprop

1:27 min

Markägare får svårare att hyra ut sin mark när antalet vargar i länet ökar. Det menar Jägareförbundet Värmland som nu uppmanar till vargupprop och riktar hård kritik mot Naturvårdsverket.

Jägareförbundet Värmland tycker att Naturvårdsverket har misslyckats med den rovdjurspolitik som riksdagen tog beslut om hösten 2009 och som bland annat skulle innebära lägre koncentration av varg till vissa län.

– Tittar vi på vintern vargjakt upplever vi att Naturvårdsverket inte tillämpade riksdagsbeslutet över huvudtaget. När vi gick från 70-80 vargar i Värmland till 140 vargar fick vi sänkt tilldelning från 9 vargar till 6, säger Lennart Johannesson är ordförande på Jägareförbundet Värmland.

– Det är inte rimligt, det är ett hån de som har förväntat sig en bättre förvaltning av rovdjursstammen i Värmland.

Hur problematisk är vargen för värmlänningarna?

– Att vargen konkurrerar om viltet kan man reglera genom att ha vettig nivå på avskjutningen så att det räcker till båda. Men vi har alldeles för höga risker för våra jakthundar och det gör att markägare inte kan jaga själva och markägare kan inte arrendera ut sina marker till det pris man kunde förut.

Vad vill ni uppnå med uppropet?

– Att man får en förståelse för att vi i ett län har i princip halva den svenska vargstammen, säger Lennart Johannesson.