Värmland

Smedberg och Sjöqvist får litteraturstipendium

1:10 min

Region Värmlands litteraturstipendium delas i år mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Sven Smedberg har även utsetts till Årets Värmlandsförfattare 2011.

Stipendierna på 25 000 kronor per bok, tillkännagavs på Bok & Bibliotek i Göteborg idag och delas ut under Värmländsk Bokmässa på Värmlands Museum den 18-20 november.

Sven Smedberg är i första hand poet men har skrivit både fack- och skönlitteratur. Han får stipendiet för tre böcker: diktsamlingen Strandbarnet, och fackböckerna Zetterquist - en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten. Och Klässbols linneväveri - att väva sin historia.

Torbjörn Sjöqvist är operakännare, föreläsare, litteratur- och konstvetare. Han får Region Värmlands litteraturstipendium 2011 för boken Kära syster! Jag tyckes hafva otur i allt. Om Johan Lagerlöf och hans syster Selma.

Sven Smedberg har även utsetts till Årets Värmlandsförfattare 2011.

– Det här en bekräftelse på att man är något, jag är väldigt tacksam för att få en sådan stjuss. Antingen är man genialisk eller så skriver man strunt och det intressanta är att det är ett litet steg däremellan, säger Sven Smedberg.