P4 Värmland på bokmässan

Översvämmat Arvika aktuellt romantema

1:21 min

Ett översvämmat Arvika är i blickfånget både i verkligheten och litteraturen just nu. Författaren Majgull Axelsson har verkligen prickat in ett aktuellt ämne för sin senaste roman Moderspassion, som utspelar sig i ett översvämmat och stormigt Arvika

– Jag visste att det här skulle vara en berättelse om en storm och en översvämning. Och dessvärre så är det så att det enda stället i landet där det kan bli ordentlig översvämning är runt Vänern och då Arvika i synnerhet. Och det har vi ju fått bekräftat efter att min roman kommit ut.

Anledningen bakom att Majgull Axelsson ville att handlingen skulle utspela sig i ett stormande översvämmat område kan hon inte längre komma ihåg. Men visst passar det temat moderspassion, där läsaren får följa flera personers relationer till sina föräldrar och barn. Relationer som är allt annat än enkla. Och när stormen tvingar samman människor som vanligen undviker varandra, ställs frågor om tillit och kärlek på sin spets.

Inför att hon skulle skriva boken ägnade sig Majgull Axelsson åt omfattande research. Hon intervjuade personal på räddningstjänsten och åkte till Arvika och samtalade med ortsbor. Men väldigt ofta så slog hon sig bara ner på ett café och tjuvlyssnade också.

– Jag är en framstående tjuvlyssnare. Jag fick en hel del misstänksamma blickar, säger Majgull men avslöjar inte vad hon fick höra.

– Det var mest vanligt skvaller kvinnor emellan. Och jag åt alldeles för mycket bullar under den där tiden.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sverigesradio.se